Over Rutger

Rutger de Bruin: ‘Ik kom altijd met oplossingen’

Drie factoren bepalen de resultaten van een project: een goede samenwerking, een platte organisatie en een goed inzicht in de kritische factoren. Met die ervaring en overtuiging heeft Rutger de Bruin in 2014 e-fect opgericht. En ging zijn grote wens in vervulling: een eigen bedrijf te beginnen.

De weg naar e-fect begon met een stage van de jonge mts’er bij het onderdeel Vaste Verbindingen van KPN, in de tijd dat het bedrijfsleven voorzichtig belangstelling begon te krijgen voor internetverbindingen. Hij kon die stage omzetten in een vast dienstverband als monteur en klom op tot supervisor over een groep monteurs. In deze periode haalde hij in drie jaar in de avonduren zijn hts-diploma.

Eigen baas zijn
Na een tussenstap bij een staalbedrijf waar hij ervaring opdeed met de in- en verkoop van stalen damwanden kreeg hij een eenmansfunctie bij AQ-rent. Het bedrijf verhuurde groot reinigingsmaterieel (bijvoorbeeld vacuümzuigers, hogedruktrailers en grondzuigers). Daar heeft hij alles gedaan wat bij verhuur komt kijken: commerciële activiteiten, klantenbeheer, administratie, technische controles, schoonmaken en factureren). Het was zijn eerste kennismaking met een baan die dicht in buurt kwam van ‘eigen baas’ zijn
 

Rutger de Bruin

In de dienstverlening
De laatste jaren is Rutger werkzaam geweest in de dienstverlening voor het netwerkbeheer. Eerst bij Nuon en na de splitsing van de netwerkactiviteiten bij Liander en Ziut. Hij is begonnen bij het onderdeel dat de aansluitingen op het netwerk verzorgde. Vanuit die functie heeft hij zich ontwikkeld tot een manager die de leiding kreeg over (grote) projecten. Waarbij hij ook te maken kreeg met andere nutsbedrijven die betrokken zijn bij de ondergrondse infrastructuur en aannemingsbedrijven. Zo heeft hij geleerd om met partijen samen te werken die elk hun eigen belangen en doelstellingen hebben.

Verlichting en verkeerinstallaties
Na een aantal jaren bij Liander te hebben gewerkt, heeft Rutger de Bruin zich bij Ziut gespecialiseerd in projecten op het gebied van de verlichting in de openbare ruimten en verkeersinstallaties. Hij was onder meer betrokken bij de openbare verlichting op het tracé van de NoordZuidlijn. Daar gold een bijzondere omstandigheid, omdat voor de tunnelbuizen een beperking geldt voor het gewicht voor de masten van de verlichting.

De kracht van Rutger de Bruin zit in zijn kennis van zaken van het netwerkbedrijf en zijn veelzijdige ervaring met projectmanagement. “Ik heb snel inzicht in wat de kritische factoren voor een project zijn,” zeg hij. “Ik ben gewend om in oplossingen te denken. Ik val opdrachtgevers zo weinig mogelijk lastig met problemen. Ik kom liever met voorstellen voor oplossingen.